Főzz szívből!

Emocionális gasztronómia Kocsis Bálinttól

Imre Andrea interjú-Második rész.

2016. október 27. 09:30 - Kocsis Bálint

Szeretettel üdvözöllek!

 

A múltkori cikk folytatásaként megosztom a második részt Imre Andreával-Az én riportalanyaim-oldal tulajdonosával és szerkesztőjével.

Andi korábban az Mtv egyik munkatársa volt, de az élet úgy hozta, hogy már ő válogatja meg, hogy milyen értékek mellett is áll ki.

Mindig azt nézte, hogy adhat az embereknek értéket és miképpen tudja elvinni az ország legtávolabbi szegletébe is egy inspiráló gyógyulás, változtatás hírét.

kb_masik_bicaj.jpg

Az emberi kitartás, hit és jó szándék hírét vitte az olvasók elé, akik számos esetben Andi írásaiból merítették az erőt, a következő lépés megtételéhez.

Betegségek, börtön és az utca szolgáltatta a példát számára, amit született érzékkel talált meg és vitt tovább az arra rászorulóknak.

Részemről nagyon hálás vagyok, hogy Andit ismerhetem és hogy ajánlhatom írásait Neked, és arra kérlek, vidd hírét Te is.

Az interjú második részét ide kattintva tudod megtekinteni.

 

Szeretettel kívánok neked csodás napot!

Bálint

 

Főzz szívből és élvezd, amit csinálsz!

2016. október 23. 19:30 - Kocsis Bálint

Szeretettel Üdvözöllek!

 

Napokban egy kedves barátnőmmel, Imre Andival váltottunk pár levelet és megbeszéltük, hogy valamikor a közeljövőben személyesen is megejtünk egy személyes találkozót.

Andi volt az egyike a a legelsőknek, akik felfigyeltek pár éve rám, és egy riportfilmet forgatott az Mtv1 adóval a CSIKOS-ról, rólam, a terveimről, az akkori célokról.

kb_zeller.jpg

Azóta rengeteg dolog történt, sok víz folyt le Andi és az én életemet jelképező képzeletbeli folyómon, huh.

Szóval kitűztük a találkozónk időpontját, már csak azt kellett kitalálni, hogy hol is találkozzunk.

Úgy gondoltam, ha már érzésekről, emberekről és kapcsolatokról lesz szó, akkor az egyik legautentikusabb helyszín erre a Wekerlén található   A másik bolt, vagy üzlet, vagy nem is tudom milyen üzleti jelzővel tudnám leírni, mert kilóg mindenhonnan az a modell, amit Fábián létrehozott. Azt mondják, hogy egy üzlet a tulajdonos személyiségének a fizikai leképezése. Ha az üzletről kell Fábit jellemezni, akkor a következők jutnak eszembe: közvetlen, néha hektikus, halmazon kívüli de végtelenül emberi és közvetlen. Nincsenek felesleges giccsek, allűrök, trendi megoldások, egyszerűen minden az , ami.

Andival készült interjúnkat IDE KATTINTVA tudod elolvasni.

Sőt, ha elolvastad, javaslom oszd meg azokkal Andi oldalát, akiknek esetleg inspirációra , hitre vagy kitartásra van szüksége, mert csupa olyan hétköznapi hősről szóló írásokat találsz fenn, mely sokaknak lesz követendő példa, hogy igenis lehet jobb....mindig van jobb!

Szeretettel kívánom, hogy érezd jól magad!

 

 

Bálint

Tradíció és hagyomány

2016. szeptember 19. 11:11 - Kocsis Bálint

Lehetőségek a mindennapokban

Szeretettel Üdvözöllek!

Mostanában többet fogom  a kocsi kormányát, mint a fakanalat sajnos, de mindig nagy örömmel megyek el megtartani azokat a motivációs előadásokat, melyekben az elmúlt néhány évemről mesélhetek.

Úgy látszik van valami a levegőben és egyre többen ismerik fel, hogy jelenleg nincsenek a helyükön, vagy nem érzik jól magukat a munkakörükben vagy a kapcsolatukban.

Nemrég elindult a www.vehir.hu oldalon egy olyan rovatom, ahol inspiráló, elgondolkodtató írások kerülnek majd közkézre, javaslom látogass fel az oldalra.

 

Már gőzerővel készülök azokra a CSIKOS ízekre, melyek kifejezetten azoknak a cégeknek, vállalatoknak készülnek, akik valami egyedi, különleges ízélménnyel szeretnék meglepni üzleti partnereiket, ügyfeleiket vagy vásárlóikat. Múltkor kicsit furcsán is néztek rám a hozzám látogató barátaim, amikor belépve valóságos adventi illatkavalkád fogadta őket. Bizony, már készítem azokat a fűszer kombinációkat, melyek az idei CSIKOS karácsonyi kollekciót adják majd.

De elárulom, hogy az idei karácsony különösen közel áll a szívemhez.

Az idei karácsonyon minden eladott CSIKOS árából támogatni fogom a Mosoly Alapítványt, hogy ezzel segítsem őket.

mosoly_alapitvany.png

Ha eddig nem hallottál róluk, akkor KATTINTS IDE, és ha úgy érzed, hogy bármiben tudod segíteni a gyerekeket, akkor kérlek tedd meg.

Úgy látszik, hogy ez a hét a gyerekek körül fog zajlani, ugyanis szombaton pedig az alsópáhoki Kolping Hotelben leszünk, ahol gyerekekkel és gyerekeknek főzünk.

Hogy mire is készülünk? Nézd csak, ITT OLVASHATSZ róla.

bobo2.jpg

Már nagyon várom, nemcsak azért, mert már vagy 12 éve oda járunk a gyerekeinkkel, hanem mert gyerekeknek készíteni valamit, róluk gondoskodni az ételeken keresztül-szóval az nagyon bizsergető dolog.

Sokszor gondolok arra, amikor a gyerekekkel együtt készítünk egy turmixot vagy salátát, hogy pont most adom meg azt a lökést, ami elindítja egy tudatosabb élet és gondolkodásmód felé.

Ilyenkor állandóan eszembe jut, az, hogy a főzés egy lehetőség.

Lehetőség a gondoskodásra.

Lehetőség a példamutatásra.

De talán a legfontosabb, hogy lehetőség az örömszerzésre mások számára.

 

Szeretettel kívánok Neked egy csodás hetet!

 

 

Bálint

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fűszerezz érzelmekkel!

2016. augusztus 24. 18:28 - Kocsis Bálint

Szia, szeretettel üdvözöllek!

 

Remélem jól telik az idei nyarad utolsó pár hete, és kipihenten és izgalommal vágsz neki az előtted álló időszaknak is.

Ha esetleg elkelne egy kis inspiráció, akkor ez a pár sor talán segít :)

" A haladás lehetetlen változások nélkül, és azok, akik nem tudnak változtatni a gondolkodásukon, nem tudnak változtatni semmin"-G.B.Shaw-

Javaslom, hogy az idei nyár végére tűzz ki olyan új célokat, kezdj el olyan szokásokat kialakítani a napirendedben, melyekkel már régóta kacérkodsz-ez a legjobb időpont rá, gondolkodj el rajta kérlek és dönts.

Milyen ételeket szeretnél fogyasztani? Hogyan szeretnél ezután étkezni? Mit kellene elhagynod végre? Nincs semmi, amin időszerű lenne változtatni?

 

Régen félelemmel töltött el a változás-viszont most, innen visszanézve csak hálás lehetek azokért az eseményekért.

valtozas_2.jpg

Az elmúlt hetekben sok meghívást kaptam olyan rendezvényre és eseményekre, ahol már nemcsak az ételeken és étkezésen keresztül segíthettem a változás elkezdésében, hanem a saját személyes példám megosztásával is. Nagyon érdekes, hogy ezek a gondolatok másnak is mekkora erőt és hitet adnak-végtelenül hálás vagyok, hogy ezzel segíthetek másokat.

Ezt a kis videót mindenképpen javaslom megtekintened, mert sok olyan gondolatot ad, mely jól fog jönni így a nyár végére.

KATTINTS IDE A VIDEO MEGTEKINTÉSÉHEZ, amit egy gyerekeknek tartott táborban rögtönöztem a szervezők felkérésére és azóta körbejárta a világhálót.

Sokszor gondolkodtam azon, hogy mivel tudlak támogatni, ha változtatni akarsz az eddigieken.

Abban tudlak segíteni, hogy kilépj a nulláról és megtedd az első lépést egy egészségesebb és tudatosabb élet felé, ha már úgy érzed, hogy így nem vagy éppen a helyeden.

Hiszem, hogy csak akkor tudunk rendben lenni magunkkal, ha olyan dologgal foglalkozunk, ami örömet okoz és ami valóban tűzzel és szenvedéllyel tölt el.

Számomra a gasztronómia és a főzés ilyen dolog. Másoknak okozol örömet.

A fűszerek, illatok és az ezeken keresztül átadható érzések töltenek el fel igazán energiával. Amikor reggel azzal kelsz fel az ágyból, hogy ma is csak ezen akarsz dolgozni, az elég jó dolog, úgy gondolom.

Ezért készítem a CSIKOS márkát is, hogy egy eszközt adjak az emberek kezébe, hogy kifejezhessék a gondolataikat, érzéseiket az ízeken keresztül.

kollekcio_2016.jpg

Ezt úgy tudják megtenni, amikor ezeket az "íz élményeket "ajándékozzák egymásnak. Az ízekkel történő kifejezés számomra ugyanolyan "szeretet nyelv", mint egy őszinte bók, vagy egy csók.

Tudom, hogy jobbá lehet tenni az emberi kapcsolatokat és mindenkiben benne van a vágy, hogy jobban érezze magát azokkal a személyekkel, akikkel az ideje nagy részét tölti.

Szóval azt kívánom, hogy ez a nyár végi készülődés legyen számodra egy energikus és csodálatos új időszak kezdete! Ha nem nézted meg a fenti videót, akkor IDE KATTINTVA el is indul, pár perc, de tartalmas.

 

Szeretettel kívánok csodás nyárvégét Neked!

 

 

 

Bálint

 

Ui: Már készülök a következő főzőestemre is, melyre számos praktikus és különleges receptet gyűjtöttem össze számodra, hogy közösen készítsük el azokat és töltsünk el egy felejthetetlen estét jó emberekkel és emlékezetes ízekkel, gondolatokkal.

Amennyiben elküldöd privát javaslataidat és ötleteidet, hogy milyen területen is szeretnéd fejleszteni konyhai tudásodat, még azt is be tudom építeni ezekbe a programokba, javaslom használd ezt ki :)

 

Főzni jó és energizáló dolog.

2016. július 31. 17:59 - Kocsis Bálint

Nemrég ismét egy szuper csapatot hoztam össze, hogy együtt főzzünk.

Gyorsan elkészíthető, egészséges, nyári recepteket készítettünk el, melyekkel rengeteg időt és energiát takaríthatsz meg a konyhában.

Javaslom nézd meg mit mondanak azok, akik már részt vettek ezeken az esteken.

Már készülök a következő eseményre, amelyen remélem, hogy Veled is találkozom majd.

 

Szeretettel kívánok Neked egy csodás napot!

 

 

Bálint

 

 

Attól, hogy egyszerű, még lehet nagyszerű!

2016. július 17. 15:05 - Kocsis Bálint

Szeretettel üdvözöllek!

 

Sokan gondolják úgy, hogy amelyik étel pár perc alatt elkészíthető, az biztosan nem nyújt nagy élményt, vagy esetleg unalmas.

Sőt, néhányan el sem tudják képzelni, hogy lehet kevesebb időt a konyhában tölteni úgy, hogy sokkal izgalmasabb és kreatívabb fogásokat készítsünk el.

Pedig ha tudatosan úgy kombináljuk az egyes alapanyagokat, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőlük, akkor bizony töredéke idő alatt sokkal érdekesebb ételeket is elkészíthetünk, mint azt hinnénk.

sefek_titkai_3.jpg

Rendszeresen kapom meg azt a kérdést, hogy hogy lehet, hogy a séfek 10-15 perc alatt tudnak elkészíteni szebbnél-szebb ételt és minden olyan gyorsan elkészül a kezük alatt.

Sokan mondják azt is, hogy ezeket a fogásokat, praktikákat biztosan nem tudnák megtanulni.

Megsúgom, hogy egy átlagos szakácsnak is ugyanannyi keze van, mint másnak, csak több időt töltött a konyhában.

Eldöntöttem, hogy megosztom azokat a recepteket és trükköket, melyek segítségével sokkal rövidebb idő alatt tudsz majd te is finomabbnál-finomabb ételt elkészíteni a saját konyhádban.

sefek_feltett_receptjei.jpg

Hidd el, hogy attól, hogy egy étel egészséges és finom, még nem kell órákat a konyhában töltened miatta.

Július 22-én azokat várom a következő főzőestemre, akik szeretnénk gyorsabb, egészségesebb, nyári ételeket elkészíteni és egy csodás csapatban tölteni az estét.

 

További információt pedig IDE KATTINTVA találhatsz erről a rendezvényről:

 

Szeretettel várlak és remélem, hogy Veled is találkozom pénteken a konyhában.

 

Szia

 

Bálint

 

Főzz szívből-Live!

2016. június 10. 16:44 - Kocsis Bálint

Szeretettel üdvözöllek!

 

 

Tulajdonképpen én vagyok az egyik legszerencsésebb ember, mert a szakmám egyben a hobbim is.

De jó neked, ez annyira szuper!-szokták mondani. (általában azok, akik reggel nem oda mennek, ahova a szívük súgja, de hát ez már csak ilyen..)

Csak ez ment évekig, semmi más. Rendezvények, munka, folyamatos verseny és stressz, 60 fokos konyha és pörgés, de nagyon.

Érdemes lenne megkérdezni az akkori környezetemet, valószínűleg nem lenne őszinte a mosolyuk.  Szakmai berkekben, úgy emlegettek, hogy Gordon Ramsay hozzám járt továbbképzésre...khm, nem társas tánc oktatásra.

Napokban egy beszélgetésben jött szóba, hogy 13 éves korom óta koptattam a világot jelentő csúszásmentes padozatot.

Éveken keresztül igyekeztem megfelelni az elvárásoknak és lépést tartani a szakmabeliekkel és lehetőleg minden egyes alkalommal nagyobbat dobni náluk.

Ez így olvasva talán rendben is volna, hiszen ezek a célok késztetik a magamfajtát egyre jobb eredményre és folyamatos fejlődésre.

Pár éve viszont úgy éreztem, hogy ezek a célok nem az én Bakancslistámon szerepelnek.

Több alkalommal megfordultam külföldi konyhákon, ahol más mentalitás, más metódus és értékrend övezte a gasztronómiát.

Egyre erősebben éreztem, hogy ebben a hatalmas elvárásokkal teli rendszerben a szakma egyes képviselői egymást akarták már lekörözni.

Máshogy fogalmazok, a szakma a szakmára figyelt.

Megfeledkeztek egy mellékes szereplőről, a Vendégről. Természetesen nem áll szándékomban általánosítani, de maga a tünet számomra megkérdőjelezhetetlen.

dsc_6260.jpg 

Döntöttem.

Nem akarok már csak a trendi szakmai elvárásoknak megfelelni, mert számomra mindig is fontosabb volt az egyén, akire akkor figyelek, amikor neki készítek valamit, legyen szót tulajdonképpen bármilyen jellegű ételről vagy gesztusról tőlem-neki.

Csak neki.

Azoknak akarok adni és azokat akarom szolgálni, akik nem a trendeknek akarnak megfelelni.

Ezért fogom megosztani minden tudásomat azokkal, akik nyitottak arra, hogy a főzés örömforrás lehessen az életükben és egyben egy kifejezési eszköz is.

Lássátok, használjátok és élvezzétek, hiszen ez egy csodálatos dolog, amivel hozzá tudsz tenni a hétköznapi kapcsolataidhoz.

Na most már én is szerencsés és boldog embernek tartom magam, hogy ezt megoszthatom! 

Ha úgy gondolod, hogy velünk tartasz június 16-án  a főzőestemre, akkor KATTINTS IDE és jelezd felém, még van pár hely erre a meghatározó estére!

 

Szeretettel:

 

Bálint

 

 

 

Érzelmek, emóciók és a főzelék.

2016. június 02. 11:11 - Kocsis Bálint

Szeretettel üdvözöllek!

Nemrég a Made by You műhelyben jártam, ahol kifejezetten egy-egy színre dolgoztam ki a fogásokat.

Ezen az estén az ételekben is a színek voltak a főszereplők, miközben a jelenlévők hol festetek, hol engem hallgattak és kóstoltak.

Készült ott egy kalózfelvétel, miközben a "sárga fogást" készítem elő.

Kókusztejes vörös lencse Dhal kurkumával, narancs-koriander kompóttal és körömvirággal fogás előkészületeit láthatjátok éppen.

Ezen a felvételen újra örülünk a Bocuse d'or eredménynek, mert abból sosem elég :) 

Nézd meg itt a videót, hogy kicsit belekóstolj Te is ebbe az kalandba.

Nagyon jó kis este kerekedett a végére, rengeteg nevetéssel, mosollyal és néhány fátyolos, könnyes tekintettel.

 

Köszönöm ezt az estét Erdős Ági barátnőmnek, aki egy csodálatos háziasszony és barát.

Tényleg nem tudok jobb zárszót ide a végére, csak azt, hogy ha már főzől, akkor Főzz szívből!

 

 

Szeretettel:

 

 

Kocsis Bálint

 

Halla

Ízekkel udvarolni jó dolog!

2016. május 24. 20:50 - Kocsis Bálint

Szeretettel üdvözöllek!

 

Nemrég egy nagyon izgalmas helyszínen tartottam Élményvacsorát, melyről meg is osztottam akkor az elkészült fogásokat tartalmazó menükártyát.

1.jpg

Egy nagyon kedves barátnőm szervezett egy divatbemutató és tanácsadó estet, és úgy gondolta, hogy a megjelent hölgyeknek valami "nem várt sütivel" kedveskedne, így lettem ezen az estén süti.

Erről a csoda helyről tudnod kell, hogy ez egy régi álom megvalósulása a mai formájában, melyet a ház úrnője, Ági álmodott meg még akkoriban.

_d8199b9c16bbfa7ced2c315e440cff95c08afbcfe82ee163c3_pimgpsh_fullsize_distr.jpg

Minden szegletéből árad az odafigyelés és a törődés, egyszerűen ide jó volt ide belépni, na. Pedig viszonylag ritkán térek be női divatszalonokba, csak úgy flangálni és nézelődni. 

Férfiként ide belépve olyan  érzésem volt, mint amikor egy kisgyerek meglátja az ajándékát a karácsonyfa alatt.

Kibontja, kiugró szívvel örül neki és ekkor veszi észre, hogy még egy további ajándék van a fa alatt az ő nevével.

agival.jpg

A második kibontása után észreveszi a harmadikat, majd a negyediket és ez így megy tovább, míg már szinte beleszédül teljesen.

Hát valahogy így éreztem magam miután megláttam ezeket a gyönyörű hölgyeket, akik hatalmas sürgéssel  és forgással készülődtek már az estére.

Nyolc fogással készültem én is végigudvarolni ezt a csodálatos hölgykoszorút, ezért kifejezetten olyan ételeket készítettem, melyek a legmesszebbmenőkig (de hosszú szó ez) csajosak és csábítóak.

Már a menüsor összeállításánál két szó lebegett a szemem előtt.

Illat és nőiesség!

Olyan fűszer és alapanyag kombinációkat párosítottam, melyek eredménye a legfrissebb parfümökkel vetekedett.

dsc_6218.jpg

Már számtalan alkalommal elmondtam, hogy az ízek és illatok adta élmény számomra ugyanolyan Szeretet-nyelv, mint egy gyengéd érintés vagy egy őszinte bók.

Úgy gondolom, hogy ez az este a hölgyek ünnepléséről és ízekben, illatokban kifejezett bókok szervírozásáról szólt.

Csodálatos volt látni azokat a szemeket, melyekkel az első falat megízlelése után rám néztek.

 

dsc_6260.jpg

Ezek azok a pillanatok, amiért érdemes annyi energiát és odafigyelést fektetni a legjobb alapanyag kiválasztásába és az ételek összeállításába.

Igen, én ezt a szeretet nyelvet beszélem és azon vagyok, hogy minden egyes CSIKOS és a receptjeim egy újabb mosoly megszületéséhez járuljanak hozzá.

 

Szeretettel gondolok Rád mindig!

 

kocsis_balint_1.jpg

Hétvégén Bobóval főzünk!

2016. május 24. 18:59 - Kocsis Bálint

Szeretettel Üdvözöllek!

 

Kissé borongós ugyan az idő, de a mi fejünk felett már jó ideje süt a nap, ugyanis nagyon készülünk a következő hétvégére.

Péntektől ugyanis kedvenc hotelünkben együtt fogunk főzni az ott pihenő gyerekekkel, egy közös Kolping-CSIKOS hétvége keretében.

kolping.jpg

Nálunk már akkora készülődés, hogy Barnus kisfiam már ma délelőtt összepakolt, ugyanis nem szeretné az utolsó pillanatkora hagyni a dolgokat. 

Ha jól számoltam, akkor most megyünk tizedik alkalommal a Kolpingba, szinte mindegyik gyermekünk ott nőtt fel. Meg sem lepődnék, ha idén már jelenléti ívvel fogadnának bennünket.

Gabonák, zöldségek és rengeteg egészséges alapanyag terítékre kerül majd, amelyeket együtt készítünk el az ott tartózkodó gyerekekkel. Nem csak főzni fogunk, hanem rengeteg hasznos információt is megosztunk velük, ami könnyebbé teszi majd a szülők dolgát a hétköznapokon. A legnagyobb kihívás a legtöbb családban az, hogy miként tudjuk elfogadtatni a gyerekekkel az egészségesebb alapanyagokat és élelmiszereket.

Sok új dologgal fognak találkozni  majd a gyerekek és az lesz a cél, hogy már másnap alkalmazni tudják a szülők az ott látottakat.

2014_nyar_2296.JPG

Minap megkérdezték tőlem, hogy miért választottuk már ilyen sokszor a Kolpingot a családi nyaralások, kikapcsolódások helyszínéül?

Úgy gondolom, hogy a sok magát "gyermek és családbarát szállodának " hívó hotellel ellentétben a Kolping valóban az is.

kolping2.jpg

Náluk minden arról szól, hogy a gyerekek jól érezzék magukat és ez visszaköszön a kialakításban, a programokban és a teljes személyzet hozzáállásában is, tényleg példaértékű hozzáállású helyszín.

Gyertek el, és ismerjük meg a zöldségek, gyümölcsök világát, hogy még egészségesebb életet biztosítsunk gyermekeinknek.

Ezzel várunk téged is, a programról IDE KATTINTVA kaphatsz bővebb információt.

 

 

Szeretettel:

kocsis_balint_1.jpg