Szeretettel üdvözöllek!
Nemrég olvastam egy cikket, ami sok gondolatot elindított bennem, ugyanis szinte én is írhattam volna.
A cikk azt taglalta, hogy sajnos a mindennapi étkezésünkben nagymértékben átvették a helyet az ipari élelmiszerek a természetes, organikus alapanyagokkal szemben.
Az ipari, profitorientált termelés olyan szintre jutott, hogy sok élelmiszer már valójában nem az, mint aminek hinnénk.
Máshogy mondom inkább. A paradicsom ízű ételben csak elenyésző mértékben van paradicsom, a marhahúsleves kocka még csak a TV -ben sem látott színtiszta marha combot. De egy körte ízű joghurt is teljes identitás zavarban szenved, ami a származását illeti szegénynek.
Nincsenek a felmenői között olyanok, akik egy körtefáról származnának, nehéz kereszt, na.
Váratlan és megdöbbentő alapanyagokból készülnek a joghurtok, zacskós levesek, porok, üdítők és számtalan agyonreklámozott élelmiszernek nem nevezhető végtermék.
De a felhasznált alapanyagok, vegyszerek káros allergén hatása mellett van további veszélye is ennek a tendenciának.
Ugye nem haragszol, ha most nem kezdem el taglalni azt, hogy milyen összefüggés lehet ezeknek a vegyszerek és a korunk globális allergia tünetei között.
Sokszor már magzati korban is találkoznak gyermekeink ezekkel a 'természetesen' elő nem forduló alapanyagokkal, ugyanis már megjelentek a gyermektápszerekben is a fenti összetevők.
De a vegyszerek mellett további káros hatása is van ezeknek az ipari ember -takarmányoknak.
Az előállítás során gyakran teljesen új alapanyagokból készül el egy joghurt, vagy egy müzli, mint amire gondolnánk.A mennyiségi termelésnek köszönhetően mára sok cég meg sem próbál szamócát használni egy joghurtba, vagy üdítőitalba. Két dolog miatt sem éri meg számára.Egyik, hogy a világ szamócatermése nem fedezi az egy százalékát sem annak a rengeteg szamóca ízű élelmiszernek, amivel el van látva az emberiség.Tehát lépni kellett az iparnak abba az irányba, hogy egy szintetikus úton, gyorsan előállítható, olcsó és praktikus adalékanyagot fejlesszen ki, melyeket különféle alkohol, aroma hozzáadásával tesznek szamóca ízűvé.
Természetesen ez az íz egy mesterségesen leképzett ízt fog adni, melyet szervezetünk idővel megszokik és keres.
Ez a tendencia pedig azt hozza magával, hogy a sok szintetikus adalékanyag, színezék, édesítőszer teljesen "átfedi" és átalakítja az ízekhez való viszonyunkat.
Megszokjuk és idővel sajnos keressük a művi ízeket, és nem tudjuk "értelmezni" a természetes, organikus ízeket.
Azt, hogy milyen alapanyagokból készülnek ezek az élelmiszerek, mindenki elolvashatja csomagoláson, vagy a felkészültebbek lefordíthatják egy E-szám szótárból.
Mindenki saját maga dönt arról, hogy mesterséges vagy tiszta élelmiszereket fogyaszt, hiszen senki nem kényszeríti rá, hogy megvegye.
Viszont az, hogy teljesen elveszik tőlünk azoknak az ízeknek a lehetőségét is, melyekkel együtt születtünk erre a bolygóra, arról senki nem kérdez meg senkit.
Miért kellene elfogadnunk azt, hogy egy természetes szamóca gyümölcs illat helyett, nekünk csak az alkoholból, fűrészporból, színezékből erjesztett íz jár?
Véleményem szerint mindenkinek joga van az ízekhez, amelyekkel együtt születtünk.
Olyan ez, mint egy virtuális valóság, megveszed az élményt, amit szintetikus úton képeznek le számodra.
Hogy ezzel megelégszel-e, az csak rajtad múlik, hiszen ez egy globális átverés, amit mindegyik fél elfogad.
Ha elveszik az ízek és természetes illatok élményét, úgy hamarosan számítani lehet arra, hogy az evés, a textúrák milyensége is csak fejben lesz elérhető. Korunkban sok divatos étkezési hullám és trend is van, melynek kiszolgálásra komplett iparágak szakosodtak.
Gondoljunk csak azokra mókuskerék szerű mozgalmakra, melyek az édes íztől való függésünket lennének hivatottak orvosolni.
Az ipar időt, fáradtságot és saját magát nem kímélve ontja azokat az édesítőszereket, vegyi anyagokat, melyekkel ellenállhatatlanná teszik a szörpöket, üdítőket.
Végül, tudat alatt mindenhol ezt az ízt fogjuk keresni, és egy idő után kialakul a függőség.
Bizony, rászokunk a mesterséges, műanyag ízekre.
Emlékszem, egyik neves gasztro fesztiválon, ahol a CSIKOS márkával voltam jelen, odajött a kóstoló pultunkhoz egy hölgy. Végigkóstolta mindegyik remekművemet, de valamiért a Körte-vaníliánál, teljesen ledöbbent.
Idézem a hölgyet innentől:
-Nagyon finom és gyümölcsös, de olyan furcsa ez a markáns, érdekes íz a körte mellett, mi lehet ez?
-Ez bizony vanília, méghozzá az egyik legnemesebb bio fajtából- válaszoltam a hölgynek.
-Ez lenne a híres vanília, hm, pedig nem ilyennek ismertem, mert nagyon szeretem a joghurtokban és a pudingokban a vaníliát.
Ugye ez elég kifejező eset.
Joggal merül fel benned most a kérdés: Mit tehetek én, mint egyén ez ellen? Összeírtam pár pontot, amivel megőrizheted az ízlelő képességed legitimitását és szabadságát, hogy ne válj te is függőjévé a művi ízeknek.
1. Használj friss fűszereket, ültess a kertbe vagy balkonládába ezekből a növényekből!
2.,Kerüld azokat az élelmiszereket, melyeken a "ízű" szót látod, fontos!
3.,Ne használj mesterséges édesítőszereket!
4., Felejtsd el az ipari üdítőket, energiaitalokat és szirupokat!
5., Gondold végig, mely készételeket tudod te, saját magad elkészíteni, előállítani
6., Járj utána, hol van a legközelebbi termelő piac, és vásárolj ott friss, organikus élelmiszereket!
7.,De a legfontosabb, hogy hozd meg a döntést, hogy te nem hagyod elveszni a természetes ízekhez való élmény jogát.
Úgyhogy egyetek és igyatok finom és emlékezetes ételeket, mert mint ahogy már mondtam is korábban:
Az étel és a főzés egy szeretet nyelv, mellyel a másiknak akarunk örömet okozni.
Na ezért imádom én ezt az egészet :)
Szeretettel: