Főzz szívből!

Emocionális gasztronómia Kocsis Bálinttól

Ízekben őrzött emlékek-Anyák napjára

2016. május 01. 09:00 - Kocsis Bálint

Szeretettel üdvözöllek!

 

Főzőbemutatóimon rendszeresen kapom meg azt a kérdést, hogy mi is az Emocionális gasztronómia lényege és hogyan lehet ennyire szenvedélyesen rajongani az ízekért, illatokért és a főzésért.

Ahelyett, hogy hosszan taglalnám a fentieket, inkább engedj meg egy kérdést.

Hallottál már az öt szeretet nyelvről?

Aki most hallja először, számára talán furcsa lesz. De bizony még neki is van, ahogy mindannyiunknak, egy személyes szeretetnyelve. Ez a nyelv az a csatorna, vagy eszköz, melyen keresztül mások legjobban örömet tudnak okozni nekünk. Egyszerűen ezt értjük meg legjobban.

Leginkább a Te személyes szeretetnyelvedet egy számodra idegen nyelvhez hasonlítanám.

Ha két eltérő anyanyelvvel rendelkező ember találkozik, csak nehezen vagy egyáltalán nem jön létre a kommunikáció közöttük. Ezért van az a sok párkapcsolati probléma is, amikor a felek úgy érzik, hogy a másik nem hallja amit a mondunk neki.Vagy jót akarunk neki, de sokszor inkább az ellenkező hatást érjük el, mint szeretnénk, mitől lehet ez?

Miért érzi azt, hogy nem figyelek rá,  pedig annyiszor elmondom neki?

Ha egyikük megtanulja a másik nyelvét, akkor lehetővé válik a társalgás. De az optimális kommunikáció csak akkor jön létre, ha mindkét fél megtanulja a másik anyanyelvét - azaz szeretetnyelvét.

Alapvetően 5 féle szeretet nyelvet különböztetünk meg, nézzük, kinek mivel tudsz örömet okozni:

 

Elismerő szavak

elismeres.jpg

Az elismerés, párunktól érkező őszinte dicséret többet ér annak, akire ez a szeretetnyelv jellemző. Egy kedves szó, elismerés sokkal többet jelent számára minden cselekedetnél.

Ha ez kedvesed szeretetnyelve, akkor ragadj meg minden alkalmat, hogy hangot adhass elismerésednek és dicséretednek.

 

Minőségi idő

minosegi_ido_vacsora.jpg

Aki ezt a szeretetnyelvet "érti", az a rá irányuló figyelemtől érzi magát szeretve leginkább.

Legyen szó egy közös vacsoráról, egy kellemes esti beszélgetésről, nyugodt, közös hétvégéről, a rá irányuló figyelmet semmi sem pótolhatja számára.

Amikor vele vagy, akkor csak rá figyelj.

 

Ajándékozás

ajandek_doboz.jpg

Amikor a másik azt érzi, hogy egy meglepetés ajándékkal gondoltál rá, számára az a legrövidebb út a szíve felé.

Nem az ajándék értéke számít igazán, hanem a rá fordított idő és a szándék. Az ajándék számára a szeretet látható megtestesítője.

 

Testi érintés

erintes_oleles.jpg

Egy őszinte átölelés, hátba veregetés, baráti kézfogás, a kar, váll vagy az arc figyelmes megérintése a szeretet vagy törődés kifejezése lehet egyeseknek. Egy-egy kedves mozdulat többet mond számukra száz és száz szónál. A tapasztalatok alapján egyébként sokkal egészségesebbek azok a gyerekek lelkileg, akiket kiskorukban sokat ölelgetnek, babusgatnak, hiszen mindannyiunknak szüksége van erre a fajta testi gyengédségre.

 

Szívességek

szivesseget_tesz1.jpg

Annak, aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, bármely cselekedet, ami megkönnyíti vagy kényelmesebbé teszi az életét, rengeteget jelent. A másik fél által elvégzett feladatok (bevásárlás, főzés, mosás, takarítás stb.) kicsiny szolgálatként foghatók fel, amelyek azonban tervezést, időt és fáradságot igényelnek. Keresd azokat a mindennapi lehetőségeket, melyekkel szolgálhatod a kedvesedet. 

 

Számomra a főzés, a fűszerek használata a leg egyedibb és különlegesebb szeretet nyelv.

Hiszem azt, hogy a receptjeimmel, a CSIKOS íz élményeivel ugyanolyan örömet és jó érzést tudok okozni másoknak, mint a fenti öt másikkal is lehetséges.

Az én legnagyobb célom az, hogy megtanítsam ezt a nyelvet azoknak, akik nyitottak egy újabb nyelv elsajátítására.

Ezért kelek fel minden nap lelkesen és ez táplálja azt a tüzet, ami hajt a célom felé.

Hiszem azt, hogy főző kurzusaim vagy egy CSIKOS megkóstolása után egy újabb mosoly születik majd meg. Az én feladatom az, hogy tudást és eszközt adjak a kezedbe, ha ezen a nyelven keresztül szeretnél örömet okozni másoknak.

Emlékszel még arra, maikor édesanyád vagy nagymamád direkt a kedvenc süteményedet készítette el, amikor várt téged?

Ne feledd, május első vasárnapja Anyák napja. Kérlek gondolkodj el, mi lehet az ő szeretet nyelvük és szólj hozzájuk úgy, hogy megértsék azt!

 

Szeretettel:

 

 

kocsis_balint_1.jpg

 

 

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása